Blog

Bol to pre nás v poradí 5.podnikateľský rok. Začali sme ho dobre, porovnateľne s rokom predtým a I.Q. sme ukončili splnením stanovených cieľov. Podarilo sa nám uzavrieť kľúčové pozície pre našich klientov.

Po absolvovaných pohovoroch netrpezlivo čakáte na telefonát, preklikávate e-maily a veríte, že ste na pohovoroch uspeli. A zrazu je tu ten okamih, prišlo vám vyjadrenie z dvoch (alebo viacerých) spoločností, ktoré by s Vami chceli nadviazať spoluprácu.

Doposiaľ hádam nebol rok, v ktorom by sa skloňovalo slovíčko ,,online“, viac ako v tomto. Online vyučovanie, online prenosy, webináre, online nakupovanie, online kurzy. Áno, online kurzy nikdy neboli viac v kurze ako teraz.

A čo poteší Martinu J. full time full dedicated recruiterku? Prehľadný životopis – t.j. žiadne litánie, alebo naopak, nepopísané CV – t.j. zlatá stredná cesta. A osobne mám rada, aj keď mi kandidát/ ka napíše v sprievodnom e-maily, prečo na pozíciu reaguje, prečo si myslí, že je vhodný kandidát/ kde vidí „match“ medzi pozíciou a jeho skúsenosťami – z jednoduchého dôvodu – kandidát venoval pozornosť inzerátu a vie, prečo reaguje :) .

Kristína (28, Turzovka) je s nami dva roky. Úprimne povedané, pocitovo je to už aj viac!:) Jej recruiterské alter ego sme prevetrali pár otázkami. Nech sa páči:

Forma pohovoru, ktorá sa vzhľadom k súčasnej situácií stala bežnejšou, než tomu bývalo predtým – obmedzenie osobného kontaktu medzi uchádzačom a HR-istom (alebo potenciálnym zamestnávateľom), prostredníctvom online platforiem.

Možno ste pred pár mesiacmi postrehli informáciu, že fínska premiérka v krajine plošne zaviedla 4 – denný pracovný týždeň. Bol to síce v tom čase HOAX, avšak celkom úspešný i v popredných svetových médiách a realita mnohých zahraničných spoločností. O pár týždňov neskôr, slovenské voľby, a hľa novovznikajúce politické strany, hlásajúce sociálne hodnoty, sľubujú také isté opatrenia na Slovensku. Žiaľ za desať rokov.

Z našich skúseností v Neumanne, v rámci akéhosi selektívneho procesu (aj keď to neznie veľmi pekne), ktorý je prítomný pri každej jednej obsadzovanej pozícii vieme, že sa na osobné pohovory k našim klientom dostane naozaj tri až päť profilov, ktoré v najvyššej miere spĺňajú ich požiadavky. Profesionálne sú to zväčša veľmi rovnocenní súperi, avšak víťaz je vždy len jeden. A tým zvyšným musíme oznámiť, že „Mrzí nás to, ale spoločnosť sa rozhodla pre iného kandidáta.“… Garantujem Vám, že túto časť svojej práce nemá rád nikto z nás.

Ak ste s tým „praštili“ vo svojom poslednom (predposlednom) zamestnaní, vedzte, že množstvo informačných kanálov vedie k Vášmu potenciálnemu zamestnávateľovi. People hire people. Ľudia poznajú ľudí. Personalisti sa posúvajú z HR oddelenia na iné HR oddelenie. A Vaši bývalí kolegovia možno pracujú tam, kde sa Vy uchádzate o pozíciu.

V našej personálnej agentúre sa stretávame s množstvom pracovných pozícií, no najmä s rôznymi ľuďmi. Keď sa nás kandidáti pýtajú na pracovnú pozíciu okrem platu je pre väčšinu z nich dôležité meno spoločnosti a benefity, ktoré spoločnosť ponúka. Vyplýva to z klesajúcej nezamestnanosti a konkurenčného boja o dobrých zamestnancov.

Vstúpiť do sveta nezamestnanosti môže priniesť skvelý pocit slobody a nekonečného množstva voľného času. O tom, ako využiť čas medzi koncom a začiatkom nového zamestnania, si môžete prečítať v článku mojej kolegyne. Ak ste však nastavený tak, že sa určite chcete zamestnať čo najskôr, treba sa tomuto procesu prispôsobiť. Predsa len, povedzme si na rovinu, ak pre vás hľadanie nového zamestnania predstavuje vstávať na poludnie a zvyšok dňa stráviť na kávičkách a výletoch, obávam sa, že pracovný pohovor tak skoro mať nebudete.

Hľadáte si prácu? Posielate životopisy? V dnešnom článku sa zameriame na situácie, ktorým sa treba radšej vyhnúť pri hľadaní práce a komunikácií s recruiterom.

Cieľom motivačného listu je ukázať, prečo ste vy tým správnym kandidátom na pracovnú pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Z aktuálnych ponúk na inzertných portáloch vnímame, že požiadavka na pripojenie motivačného listu sa objavuje už iba zriedka. A my vieme prečo.

Životopis je vaša vizitka, ktorá o vás povie viac ako si myslíte. Často nám chodia životopisy s fotkou z kúpeľne, veľmi stručné životopisy bez popisu práce, alebo naopak životopisy obsahujúce 7 strán. Ako napísať dobrý životopis? Ktorú fotku použiť ? Čo je pre životopis relevantné a čo nie?

Percentuálna nezamestnanosť ešte v lete dosiahla menej ako 5%. Na západnom Slovensku, kde je pracovných možností najviac, je menej ako 3%. Akú šancu mám, ako zamestnanec, zariskovať s otázkou u zamestnávateľa, že ak mi nezvýši plat, odídem? Nuž….pomerne veľkú.

Plánujete meniť prácu? Rozmýšľate, či musíte alebo by ste mali nastúpiť do zamestnania ihneď? Dovoľte si kariérne prázdniny! Samozrejme, vždy s ohľadom na situáciu, my v Neumanne odporúčame našim kandidátom pred nástupom do nového zamestnania dopriať si voľno. Vypnúť. Spraviť si čas pre seba. Dôvodov je veľa.

Počas nášho „pracovného života“ zvyčajne niekoľkokrát zmeníme zamestnávateľa. Dôvody môžu byť rôzne – hľadanie nových výziev, kariérny postup alebo aj nevyhovujúci plat. Nech sú tie vaše akékoľvek, vždy je dobré zo starého zamestnania odísť korektne a zachovať si dobré vzťahy. Napríklad aj pre budúce referencie. V tomto článku zhrnieme pár základných bodov, ktoré by vám k tomu mali pomôcť.

Nezamestnanosť na Slovensku sa aktuálne pohybuje okolo 5 percent. Zamestnávatelia vynakladajú veľa prostriedkov na to, aby našli špičkových zamestnancov, no už tak nedbajú o to, aby si ich udržali. Myslia si, že meno spoločnosti alebo benefit postačí. Pozrime sa teda spolu na najčastejšie dôvody odchodov zamestnancov, s ktorými sa stretávame.

Venujete onboardingu dostatok času a kreativity? Prvý dojem rozhoduje o tom, či bude zamestnanec svoju prácu milovať alebo „zdupká“ v priebehu skúšobnej doby.  Procesu prijatia nových zamestnancov venujeme aj my veľa času, onboarding v malých firmách, ako je tá naša, má svoje riziká a nástrahy, dokonca o niečo väčšie ako tie vo veľkých firmách. Onboarding si zaslúži svoje pravidlá a systém. V ideálnom prípade aj človeka, ktorý […]

X
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial